Adatbázisok

Tárgy :
Böngészés:
0-9abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Keresés:
magyar audiovizuális tartalmak
Free
Bezár

NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum)

A NAVA – teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Gyűjtőkörébe a következő csatornák magyar gyártású illetve magyar vonatkozású (hungaricum) műsorai tartoznak: M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió.
A NAVA ezenkívül befogad egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból, ezzel is segítve az audiovizuális tartalmak mint a kulturális örökség részeinek megőrzését.

Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját. A Nemzeti Audiovizuális Archívumot 2005 novembere és 2011 augusztusa között a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. üzemeltette. Jelenleg az MTVA Digitalizáicós Műhely Kft. az archívum fenntartója.

A NAVA működését a 2004. évi CXXXVII. törvény szabályozza, a szerzői jogokhoz kapcsolodó feladatait a 117/2004. (IV. 28.) Kormány rendelet, az audiovizuális műsorszámok felújításának, valamint szolgáltatásának műszaki, minőségi és egyéb követelményeit pedig a 52/2007. (V.17.) GKM-OKM együttes rendelete határozza meg.

A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül – archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (amelyek a könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokat jelent) tekinthetők meg. Az oktatási intézményekben található NAVA-pontok az adott intézmény diákjai, tanárai, hallgatói és kutatói számára állnak rendelkezésre, a nyilvános könyvtárak, múzeumok NAVA-pontjai pedig bárki számára szabad hozzáférést jelentenek az archívum gyűjteményeihez.

A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes.

[ Bezár ]
jogtudomány
Free
Bezár

Nemzeti Jogszabálytár

Hozzáférés: http://www.njt.hu/

Az adatbázis tartalma: A hétköznapi gyakorlatban használt közismert névvel illetett fontosabb jogszabályok (pl. KRESZ, ÁFA, PTK, stb.) nyilvános elérhetőségét biztosítja.

Továbbá online elérhető teljes szöveggel a Magyar Közlöny, a Kulturális és Oktatási Közlöny, valamint a Cégközlöny.

[ Bezár ]
folyóirat-katalógus
Free
Bezár

NEMZETI PERIODIKA ADATBÁZIS (NPA)

Hozzáférés: A Nemzeti Periodika Adatbázis (továbbiakban: NPA) az Országos Széchényi Könyvtár weblapjáról indulva a http://www.oszk.hu/oszk_katalogusok - NPA kiválasztása után kereshető.

Az adatbázis jellege: bibliográfiai adatok és lelőhely-információk

Az adatbázis tartalma: a magyarországi könyvtárakban található külföldi időszaki kiadványok (folyóiratok, napilapok, évkönyvek, jelentések stb.) lelőhelyjegyzéke 1665-től, valamint a magyarországi folyóiratok lelőhelyjegyzéke 2005 évtől kezdődően.   Abban az esetben érdemes a honlapot meglátogatni, ha olyan folyóiratot keresünk, amely egy adott könyvtár állományában nem található meg.

A weblap lehetőséget ad

·         böngészésre (akkor válasszuk, ha tudjuk pontosan a cím kezdetét, ekkor a cím első szavait beírva a "Böngészés" után megjelent listából választunk. Pl. j macrom),

·         egyszerű keresésre (akkor ajánljuk, ha csak jellemző szavait tudjuk a keresett címnek. Ekkor a cím szavait szükség esetén kérdőjellel csonkolva írjuk be. Pl. journal metal?) és

·         összetett keresésre egyaránt.

Az egyes folyóiratok aktuális címe mellett annak előzményét, folytatását, ISSN számát, tárgyszavait is megadja.

[ Bezár ]