Adatbázisok

Tárgy :
Böngészés:
0-9abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Keresés:
információThe Hartlib Papers
történettudomány
PC
Bezár

The Hartlib Papers

Hozzáférés: elérhető a DEENK társadalomtudományi kutatótermében.
A CD-ROM a kutatótermi felügyelőtől elkérhető, és a kutatóterem számítógépén ikonról indítható.

Az adatbázis jellege: teljes szöveges adatbázis


Az adatbázis tartalma: az adatbázis Samuel Hartlib (1600-1662) angol oktatási és mezőgazdasági reformer szöveges és képi dokumentumainak összességét tartalmazza, azoknak fakszimile változataival együtt. Az eredeti gyűjteményt a Sheffield University Library őrzi. A dokumentumok, Hartlib egész Európára kiterjedő levelezése, általa gyűjtött kéziratok, reform- és kiadványtervezetek, naplója a XVII. századi angliai és európai művelődéstörténet kutatását szolgálják.

Keresési tanácsok:
Keresési lehetőségek az adatbázisban:

 • Témára (az adatbázisban megadott lista alapján, illetve szabadon választható módon)

 • A szövegben előforduló szavakra (kulcsszavas keresés)

 • Logikai keresés

 • Böngészés az egyes dokumentumok között

 • Egyéb különleges keresési lehetőségek leírása a CD-ROM-hoz mellékelt útmutatóban.

  A találati halmazok floppyra menthetőek.

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:

  Koltay Klára kkoltay@lib.unideb.hu 61924
  [ Bezár ]
  információThe Oxford English Dictionary
  szótárak
  PC
  Bezár

  The Oxford English Dictionary

  Hozzáférés: A Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár Folyóiratolvasójában található PC-n ikonról indítható. A használatához szükséges CD-ROM, és a részletes útmutató a kutatótermi felügyelőtől kérhető el.

  Az adatbázis jellege: elektronikus szótár

  Az adatbázis tartalma: az OED nemcsak a mai angol nyelvet írja le, hanem történeti szemszögből is vizsgálja azt. Az angol nyelv történetét és fejlődését jeleníti meg egészen a kezdetektől. Szócikkei ennek megfelelően az adott szó formai és jelentésbeli változásait, fejlődését követik nyomon, megfelelő idézetekkel is alátámasztva azt. Idézeteivel gazdag irodalmi és társadalomtörténeti forrás is. Az OED még abban is különbözik a megszokott szótáraktól, hogy nemcsak az elfogadott, standard angol nyelvet, hanem annak minden, írásban használt formáját bemutatja.

  Keresési tanácsok:

  Gyors kereséshez a képernyő jobb felső sarkában található szövegmezőbe írja be a keresett kifejezést.
  A képernyő bal oldalán található a címszavak betűrendes listája (de más elrendezési elvet is választhatunk). A szócikkek megjelenítésénél kiválaszthatjuk, hogy a teljes szócikk, vagy csak specifikus részei jelenjenek-e meg (Pronunciation, Etymology, Quotaions, Date chart). Kereshetünk a szócikkek teljes szövegében is. Már a Simple Search menüpont is sok keresési lehetőséget kínál, de az Advanced Search menüpontnál még specifikusabb kereséseket is végezhetünk. Ezek használatához ajánljuk a használati útmutatót.
  Az OED két helyettesítő karaktert ismer. Mindkettő használható szó elején, közepén és a végén is. A csillag (*) bármely és tetszőleges számú karaktert helyettesít. Pl.: z*b esetén a találatok lehetnek: zarat, ZBB, zibit, zinet, etc. A kérdőjel (?) mindig egyetlen karaktert helyettesít. Pl.: z?b esetén a találatok lehetnek: ZBB, zob, etc. Egy csillag, amely előtt és után is szóköz van, egyetlen szót helyettesít. Pl.: top * * morning esetén a találat lehet: top of the morning, etc.

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenseihez:

  Juha Enikő ejuha@lib.unideb.hu 22187
  Köpösdi Zsuzsa koposdi@lib.unideb.hu 22872
  [ Bezár ]